Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Onmisbaar tuingereedschap voor het onderhouden van je tuin

19 februari 2021
Leestijd: 8 minuten

Beschik jij over een tuin en wil je deze goed onderhouden en verzorgen? Dan speelt degelijk tuingereedschap hier een belangrijke rol in. Welk tuingereedschap je nodig hebt hangt natuurlijk samen met het soort onderhoud dat je gaat uitvoeren. Jaarlijks terugkerende tuinklussen zijn bijvoorbeeld snoeien, het water geven van je planten, maar ook het onderhouden van je gazon. In deze blog geven we jou per tuinklus een overzicht van tuingereedschap dat bij deze klussen onmisbaar is.

Doe je jaarlijkse tuinonderhoud met bijpassend tuingereedschap

Planten en verplanten

In de maand maart stijgen de temperaturen en komt je tuin weer tot leven uit zijn winterslaap. De zon begint te schijnen, de dagen worden weer langer en de lentekriebels voel je opkomen in je buik. Kortom: tijd om je tuin klaar te maken voor een nieuw bloeiseizoen! Heb je haagplanten, heesters of bomen met blote wortel in je tuin staan die je graag wilt verplanten? Maart is daar een ideale maand voor. Het blad is dan namelijk nog niet uitgelopen. Wanneer dit wel het geval is, loop je het risico dat de haag, heester of boom niet aanslaat en doodgaat. Wil je planten, bomen of struiken gaan aanplanten? Dit kun je in principe het hele jaar door doen. Let uiteraard wel op met vorstperiodes. Een plant in pot heeft een compacte kluit en verliest geen wortels bij het aanplanten. Deze groeien dus prima verder in de grond.

Gebruik bij het planten en verplanten in ieder geval handschoenen en een schep en hark

Wat heb je nodig?

Planten en verplanten gaat natuurlijk niet zonder tuingereedschap. Ten eerste is het verstandig tuinhandschoenen te dragen zodat je geen vieze handen krijgt. Wil je gaan planten of verplanten in smalle bloembakken, kleine potten of in bloemperken? Gebruik dan een tuinschep met een breedte van 6 centimeter. Wanneer het om het aanplanten van wat grotere planten gaat, is een tuinschep met een breedte van minimaal 8 centimeter aan te raden. Dit soort schepjes zijn natuurlijk niet geschikt wanneer je een grote struik, boom of haag van meerdere planten naast elkaar wilt gaan planten. Dan heb je een grote schop nodig met een sterk blad. Wil je de grond na het (ver)planten mooi egaal maken? Doe dit dan met een hark. Ook hierin heb je verschillende groottes. Gaat het om een border of een flink stuk grond in je tuin? Gebruik dan een tuinhark met een steel. Zo hoef je niet gebukt te werken. Naast egaliseren is dit gereedschap ook praktisch voor het bewerken van de grond. Wanneer het gaat om een pot of plantenbak waar jij plantjes in hebt geplant of een ander stukje grond, dan is een handharkje een prima optie om de grond mee te egaliseren.

Het onderhouden van jouw gazon

Om een mooi groen gazon te krijgen én te behouden is het van belang jaarlijks het gras te onderhouden. Om je op weg te helpen hebben we een aantal onderhoudstips voor je op een rijtje gezet.

  1. Heb je last van onkruid in je gazon? Verticuteer je gazon dan één keer per jaar. Doe dit in maart of in april. Bij het verticuteren gebruik je een verticuteerhark. Deze hark heeft lange, scherpe punten waarmee je eenvoudig mos en onkruid tussen het gras weghaalt. Dit zorgt ervoor dat het gras weer lucht krijgt en beter groeit.

  2. Bemest je gazon tussen april en oktober elke 4 tot 6 weken met Pokon Tuinmest 12-10-18

  3. Maai je gazon tussen mei en september minimaal één keer per week.

  4. Maai graskanten en moeilijk te bereiken plekken met een trimmer.

  5. Verwijder gemaaid gras van je gazon.

  6. Zwakke of kale plekken in je gazon behandel je met Pokon Kale Plekken Hersteller.

  7. Lelijke delen kun je eventueel vervangen met nieuwe grasrollen, zodat je direct resultaat ziet.

Zo onderhoud je jouw gazon

Planten in je tuin water geven

In de zomer geniet je hopelijk van zonnig weer. Tijdens een warme en droge periode is het raadzaam je planten één keer per week flink wat water te geven. Houd hierbij wel rekening met de soort plant. De een houdt van natte voeten, terwijl de ander hier juist een hekel aan heeft. Wanneer je in één keer je hele tuin van water wilt voorzien, is het slim hiervoor een tuinslang te gebruiken. Op die tuinslang kun je verschillende spuitkoppen monteren. Kies afhankelijk van het doeleinde een geschikte variant. Een spuitpistool heeft bijvoorbeeld een variabel in te stellen waterstraal. Van fijne nevel tot een volle straal. Bij kwetsbare planten gebruik je het beste een fijne nevelstraal. Voor wie kiest voor gemak, een druppelslang is een doeltreffende en tijdbesparende manier om je planten van water te voorzien.

Wist je dat de harde straal ook zeer geschikt is om je straatje of gereedschap mee te reinigen? Kies voor een pistoolbroes wanneer je planten in pot water wilt geven. Ook bij een pistoolbroes is de waterstraal instelbaar in verschillende standen. Voor wie het fijn vindt wat orde in de tuin te hebben, kan gebruik maken van een slangenwagen of een wandslanghouder. Hiermee berg je jouw tuinslang ruimtebesparend op en bovendien is zo’n wagen of box zeer handig in gebruik. De tuinslang rol je gemakkelijk op zonder dat er knikken in de slang ontstaan.

Kies afhankelijk van je tuinklus de juiste bewateringsmethode

Besproeien van grote oppervlakken

Beschik jij over een groot stuk tuin of heb je een ruim gazon dat je op een gemakkelijke manier van water wilt voorzien? Dan is een zwenksproeier een handige oplossing. Dit is ideaal gereedschap om grotere gebieden mee te besproeien. Zowel het bereik als de sproeibreedte stel je handmatig in. Ben je even van huis of ga je op vakantie? Sluit je zwenksproeier dan aan op een besproeiingscomputer. De computer monteer je op de kraan en de besproeiing stel je eenvoudig in door een starttijd, sproei duur en frequentie in te geven. Het is zelfs mogelijk specifieke dagen van de week aan te geven waarop je wilt dat je tuin een sproeibeurt krijgt.

Gebruik voor het besproeien van grote oppervlakken een zwenksproeier en besproeiingscomputer

TIP: Probeer een nieuw ingezaaid gazon regelmatig te besproeien. De frequentie is afhankelijk van de temperatuur en de vochtigheidsgraad buiten. Tijdens een warme zomer is één keer per dag aan te raden.

Snoeien van struiken, hagen en (fruit)bomen

Zeker voor snoeiklussen is goed tuingereedschap een must. Dit is niet alleen van belang voor de plant, maar ook voor jezelf. Jij als gebruiker krijgt namelijk minder last van je handen en armen tijdens het snoeien. Welk snoeigereedschap je gebruikt hangt samen met datgene wat je gaat snoeien. Hieronder geven wij een paar voorbeelden van verschillende bomen en struiken die gesnoeid moeten worden, inclusief bijpassend gereedschap.

Heesters snoeien

Gebruik voor het snoeien van een heester een snoeischaar. Zo’n compacte schaar ligt comfortabel in de hand en snijdt met gemak bloemen, jonge scheuten en droog hout.

Het snoeien van je fruitboom

Voor wie een kleine tuin of een balkon of terras heeft, kan kiezen voor een patio fruitboom. Dit is een klein en compact boompje dat weinig ruimte in beslag neemt. Zo’n kleine fruitboom snoei je eenvoudig met een snoeischaar. Heb je meer ruimte? Ga dan voor bijvoorbeeld een laagstam, halfstam of hoogstam boom. Dit soort bomen ontwikkelen dikkere takken, waardoor het verstandiger is een takkenschaar te gebruiken. Hiermee snoei je zowel jong als hard en droog hout eenvoudig. Gebruik een telescopische takkenschaar wanneer je fruitboom flink gegroeid is in hoogte. De armen van deze schaar zijn uitschuifbaar zodat je er gemakkelijk bij kunt.

Buxus snoeien

Wist je dat voor het snoeien van buxussen speciale snoeischaren zijn ontwikkeld? De messen zijn scherp geslepen en hebben een antikleefcoating. De buxusschaar snoeit buxussen nauwkeurig en mooi in vorm. Kies voor een handmatige schaar of ga voor meer gemak met een accu-buxusschaar. Het voordeel van een accu is dat je geen last hebt van snoeren die in de weg zitten.

Goed snoeigereedschap is een must voor het snoeien van struiken, hagen en bomen

Het snoeien van je haag

Voor het snoeien van jouw haag is het raadzaam voor een heggenschaar te kiezen. Je hebt hierbij de keuze uit handmatige heggenscharen, maar ook heggenscharen die op benzine, elektriciteit of op een accu werken. Gaat het om een kleine, compacte sierhaag? Dan is een handmatige heggenschaar meer dan voldoende. Wanneer het een haag is die als afscheiding dient en dus lang en breed is, gaat het snoeien met een benzine, elektrische of accu-heggenschaar een stuk vlotter. De messen snijden in tegengestelde richting, wat zorgt voor een krachtige snede.

Hout zagen

Naast snoeien kan het natuurlijk ook dat jij hout wilt zagen, omdat je dit bijvoorbeeld voor je openhaard nodig hebt. Gebruik voor het zagen van dikke takken, brandhout en boomstammen een krachtige kettingzaag. Ook hierbij heb je de keuze uit verschillende aandrijvingen, namelijk: benzine, elektrisch en accu. Het voordeel van een elektrische en accu-kettingzaag is dat deze aandrijvingen minder onderhoud vergen dan wanneer je voor een kettingzaag kiest die op benzine werkt. Het voordeel van een benzine kettingzaag daarentegen is weer het grote vermogen en het geen last hebben van een snoer dat in de weg zit.

Tips!

  1. Smeer de zaag in met smeerolie voor je deze gaat gebruiken. Zo krijg je een soepel lopende ketting.

  2. Draag tijdens het zagen oog- en oorbescherming en handschoenen.

  3. Berg je kettingzaag na gebruik op een veilige plek op.

Bodembewerking in je tuin

Bodembewerking is een breed begrip. Kort gezegd gaat het om het onderhouden van de bodem in je tuin. Dit kan op verschillende manieren. Eén van de eerste dingen die misschien bij je opkomt en waar menigeen mee te maken heeft in zijn of haar tuin is onkruid. Onkruid kun je op drie manieren bestrijden: met de hand, met een onkruidsteker of met behulp van een onkruidmiddel. Met een onkruidsteker verwijder je eenvoudig het onkruid en de bijbehorende wortels uit de grond. Ga voor een variant die wat hoger is, zodat je rechtop kunt werken.

Goed snoeigereedschap is een must voor het snoeien van struiken, hagen en bomen

Je tuin opruimen met een bladblazer

In de herfst valt al het blad van de bomen. Deze bladeren wil je uiteindelijk uit je tuin weg hebben. Daarnaast levert maaien maairesten op. Gebruik voor het verwijderen van bladeren en maairesten een bladblazer. Wist je dat sommige bladblazers ook een zuigfunctie hebben en vervolgens de resten versnipperen? Dit zorgt ervoor dat het volume van het afval erg vermindert. Voor wie liever handmatig aan de slag gaat, komt met een bladhark ook een heel eind.

Geschreven door: Merel Productspecialist