Lavendel snoeien alles over wanneer en hoe!

Hoe bestrijd ik schildluis van mijn kamerplant?

22 april 2024
Leestijd: 5 minuten

Ongewenste bewoners in je kamerplanten is iets waar je zo snel mogelijk vanaf wil. Schildluizen bijvoorbeeld brengen schade aan je kamerplanten. Wat is schildluis precies? Welke schade richten schildluizen aan? En hoe bestrijd en voorkom je schildluizen in je kamerplanten? Dat leggen we graag uit!

Wat is schildluis?

Om schildluis van je kamerplanten af te krijgen is het handig dat je weet hoe deze insecten eruitzien. Zo kan je schildluis herkennen en weet je wat je er tegen kunt doen.

Schildluizen lijken qua uiterlijk op dopluizen, maar zijn net iets kleiner. De luizen zijn slechts 1 tot 3 millimeter groot. Ze bevinden zich vaak in groepen bij elkaar op de onderkant van een blad of op de stam. Je kunt schildluis herkennen aan het hoornachtige schild waarmee hij zichzelf beschermt. Wanneer de luis zich op jouw kamerplant bevindt, zuigt hij zich vast aan het blad.

Vervolgens ‘injecteert’ hij de plant met een toxische stof waardoor er gele, rode of bruine vlekken op de bladeren ontstaan. Na verloop van tijd zullen de aangetaste bladeren afsterven, minder goed groeien of vervormen. Dit zorgt ervoor dat de plant er minder mooi uit komt te zien.

Schildluis op blad plant

Welke soorten schildluis zijn er?

Er bestaan twee soorten schildluis: Boisduval schildluis en Oleanderschildluis.

Boisduval luizen

Boisduval luizen zijn te herkennen aan hun platte vorm met een geel gekleurd midden. Over het algemeen zijn de mannetjes van deze luis wat kleiner. Hierdoor worden ze nog wel eens aangezien voor wolluis. Boisduval luizen zijn echter langwerpiger dan wolluizen.

Oleanderschildluis

De Oleanderschildluis is grijs, vuilwit of geel van kleur. Hij heeft een ronde vorm. Het hoogste punt van het schild ligt niet precies in het midden van het insect. De Oleanderschildluis is ongeveer 2 millimeter groot.

Wat voor schade richten ze aan?

Schildluis op je kamerplanten kan leiden tot gele, rode of bruine vlekken op de bladeren. Wanneer de plaag langdurig aanwezig of groot in omvang is, is dit negatief voor de plant. Het gevolg is dat de bladeren van je kamerplant afsterven, de groei stagneert of de plant misvormt.

Schildluis gele bladeren

Hoe voorkom ik schildluis op mijn kamerplant?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen! Dat geldt ook wanneer het aankomt op schildluis. Schildluizen houden van ruimtes met droge lucht. Ook kiezen ze bij voorkeur een kamerplant met een minder goede gezondheid en/of weerstand. Zit er veel kalk in de grond van je planten? Ook dat vinden schildluizen erg aantrekkelijk.

De juiste potgrond en een goede gezondheid van de plant zijn belangrijk. Zo voorkom je dat schildluizen op je plant gaan zitten. Ook verkleint het op peil houden van de luchtvochtigheid de kans op schildluizen.

Hoe bestrijd je deze beestjes?

Schildluizen beschermen zichzelf met hun schild. Hierdoor kan het lastig zijn om dit ongedierte te bestrijden. Toch zijn er verschillende manieren waarop je te werk kan gaan.

  • In bad: De meest effectieve manier om van alle schildluis af te komen is door je plant voor langere tijd onder te dompelen. Zet de plant gedurende 15 minuten met de bladeren, steel en stam onder water. De schildluizen die op de plant aanwezig zijn zullen zo verdrinken. Check voor je dit doet wel eerst of de kamerplant waarop de schildluizen zitten hier tegen kan.

  • Alcohol: Is de kamerplant erg groot of kan deze niet goed tegen een verfrissend bad? In dat geval is het ook een optie om de schildluizen te verwijderen met een klein beetje alcohol. Dit doe je door een watje of wattenstaafje te doordrenken met alcohol. Vervolgens breng je de alcohol aan op alle schildluizen. Na ongeveer 10 tot 20 seconden kun je de schildluizen eenvoudig van de plant verwijderen.

  • Olie en afwasmiddel: Voor deze oplossing meng je 20 ml (olijf)olie met 1 theelepel afwasmiddel in 250 ml water. Doe het mengsel in een plantenspuit en besproei jouw plant wekelijks tot de plaag weg is.

  • Verantwoorde probleemoplosser: Lukt het niet om op bovenstaande manieren van de schildluis af te komen? In dat geval kun je ervoor kiezen om Pokon Tegen Insecten Spray of Pokon Tegen Insecten Concentraat te gebruiken.

  • Pokon Bio Tegen Insecten Spray gebruiksaanwijzing Tips voor het gebruik van Pokon Bio Tegen Insecten Spray

    Welke producten je hiervoor kan gebruiken:

    Pokon Bio Tegen Insecten Spray is een kant-en-klaar middel dat 100% biologisch is. Met deze spray bestrijd je insecten binnen- en buitenshuis effectief. Na het behandelen van jouw kamerplant met de spray zullen de insecten in no-time vertrekken. Is de plaag erg hardnekkig, dan kun je het beste Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Spray gebruiken.

    Pokon Tegen Insecten Concentraat is een middel dat je eerst moet mengen voordat je deze kunt gebruiken. Ook het concentraat is 100% biologisch. Naast dat het effectief is tegen dopluizen, kun je het ook tegen andere insecten binnen- en buitenshuis gebruiken. Voor een hardnekkige plaag gebruik je Pokon Bio Tegen Hardnekkige Insecten Concentraat.

    Geschreven door: Lars Productspecialist